alcohol en seks

De fatale combinatie van alcohol en seks

Door:
-
Op:
-

Alcohol kan je een lekker los en vrolijk gevoel geven, maar het kan je ook dingen laten doen waar je later spijt van krijgt. Ontdek hier de risico’s en hoe je je veiligheid kunt waarborgen. Alcohol heeft invloed op hoe je beslissingen neemt, daarom zijn alcohol en seks geen goede combinatie . Des te meer je drinkt, des te onvoorzichtiger je bent. En dat kan grote gevolgen hebben, zowel fysiek als mentaal.

Risico’s van alcohol en seks

We hebben de risico’s van alcohol en seks voor je op een rijtje gezet.

Beperkt inschattingsvermogen

Alcohol kan je inschattingsvermogen beperken, waardoor je sneller instemt met het hebben van seks. Je loopt niet alleen het risico dat je seks hebt met iemand waarmee je dat eigenlijk niet wilt, je vergeet misschien ook het condoom. Als je dronken bent, is het onwaarschijnlijker dat je een helder gesprek met je (seks)partner kunt hebben over het gebruik van condooms. En dit kan nog veel grotere gevolgen hebben dan het hebben van een nare ervaring. Je loopt ook nog het risico op een soa of een ongewenste zwangerschap.

Geheugenverlies

Alcohol kan ervoor zorgen dat je je rustiger voelt, maar het maakt de seks niet beter, zeker niet als het je eerste keer is. Bovendien zorgt alcohol er ook voor dat je in de war bent en je niet lekker voelt. Als je dronken bent kan het zelfs zijn dat je vergeet dat je seks hebt gehad. Als dit je eerste keer was, ga je hier spijt van hebben.

Het is niet veilig als je geen condoom gebruikt. Alcohol laat niet toe dat je verstandige beslissingen neemt, zoals het gebruiken van een condoom. Als je dronken bent, is het onwaarschijnlijker dat je een helder gesprek met je partner kunt hebben over het gebruik van condooms. Bovendien heb je ook een grotere kans op zwangerschap als je de pil gebruikt, en overgeeft vanwege de alcohol.

Ongewenste intimiteiten

Als je dronken bent, ben je een gemakkelijker slachtoffer van aanranding of verkrachting. Dit kan uiteraard iedereen overkomen, ongeacht hoe oud je bent. Als iemand seks met je wil hebben en jij wilt dit niet, heb je altijd het recht om nee te zeggen, of je nou dronken bent of niet. Het gevaar van alcohol is in dit geval dat je je niet meer kunt verzetten en niet op tijd doorhebt wat iemand met je van plan is.

alcohol en seks

Tips voor jouw veiligheid

  • Ga altijd samen met vrienden naar een feest, nooit alleen. Vraag je vrienden om op je te letten wanneer je drinkt, en let ook op hen. Ga ook altijd samen met je vrienden naar huis.
  • Laat je drankje nooit alleen en neem nooit drankjes aan van iemand die je niet kent.
  • Maak beslissingen wanneer je nuchter bent. Praat dus ook met je partner over wat je wel en niet wilt, voordat je begint met drinken.
  • Wees voorbereid. Als je wilt vrijen, zorg er dan voor dat je een condoom bij je hebt.

Noodmaatregelen

Als je toch seks hebt gehad zonder condoom, dan kun je bij je dokter een morning-after pil afhalen. Deze kan ingenomen worden tot 72 uur na de geslachtsgemeenschap, maar is effectiever als je hem zo snel mogelijk gebruikt. Een arts kan je ook controleren op SOA’s en je eventueel medicatie voorschrijven om er weer van af te komen. Denk hier alleen niet te gemakkelijk over, sommige SOA’s raak je nooit meer (helemaal) kwijt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Hieronder kun je jouw reactie achterlaten. We zullen je emailadres niet publiceren.