Vrouw in latex kleding

Latex Kleding

Door:
-
Op:
-

De betekenis van latex

De term latex kunnen we met meerdere betekenissen samenvatten:

–    We kennen het van de latexverf
–    Het is een melkwitte, dikke sap van de Braziliaanse rubberboom of planten
–    Het is een flexibele substantie ongevulkaniseerde natuurrubber, gemaakt uit het sap van de rubberboom en welke als basis dient voor de fabricage van rubberproducten, waaronder luchtbanden, rubberen ballen, handschoenen, verf, het condoom en de latex kleding

Het proces

Om latex te verzamelen werden er in het schors van de rubberboom inkepingen gemaakt. Aan het einde van deze inkeping werd een soort van gootje aangebracht waaronder een opvangbakje werd geplaatst. Hierdoor kon men het druppelsgewijs opvangen en deze verzamelen in de emmers. Tegenwoordig wordt natuurlijke latex nog steeds op de rubberplantages op grote schaal geproduceerd. Deze rubberplantages kunnen alleen bestaan in tropische gebieden.

Latex is het Latijnse woord voor melkachtig en is bedacht door de Franse onderzoeker Charles Marie de La Condamine. Hij heeft het natuurrubber uit Zuid Amerika een aantal eeuwen geleden mee naar huis genomen. Na onderzoek werd het rubber op grote schaal vervaardigd en toegepast in tientallen producten. Door middel van chemische bewerkingen werd de bruikbaarheid verhoogd. Natuurlijk rubber verwarmen met zwavel leverde een goede stof op met aangename eigenschappen. Het rubber werd harder naarmate het zwavelpercentage hoger werd.

Synthetisch rubber

Tenminste 75 van de eiwitten die zich in dit materiaal bevinden zijn allergenen. Dit heeft als gevolg dat het een allergie kan veroorzaken. Daarom wordt voor bepaalde producten synthetisch rubber gebruikt, waaronder bijvoorbeeld de handschoenen voor chirurgie.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Hieronder kun je jouw reactie achterlaten. We zullen je emailadres niet publiceren.