Orgasme

Ode aan het orgasme

Door:
-
Op:
-

Of je nu met een partner geniet van seksuele spanning of jezelf verwent onder de lakens: een orgasme is iedere keer weer een cadeautje. Een menselijk lichaam is op zich al fantastisch, maar kunnen klaarkomen beschouw ik zelf toch wel als een groot voordeel mijn lichaam. Wat zeg ik? Een gelukzalig groot privilege.

Voeg daarbij het feit dat wij dames dan ook nog eens kunnen genieten van een reeks orgasmes die ons meerdere keren achter elkaar naar de hemel doen stijgen. Dat is toch bijzonder? De oerkracht van een orgasme is niet het enige geweldige aan de seksuele climax. Een orgasme is meer dan alleen een goed gevoel. Check hieronder tien van de meest interessante feiten over vrouwelijke orgasmes.

  1. Orgasmes schakelen een deel van de hersenen uit

Tijdens seksuele opwinding en een orgasme is er veel gaande in je lichaam. Tijdens de climax wordt het gebied achter je linkeroog, genaamd de orbitofrontale cortex, eigenlijk afgesloten. Dit gebied is verantwoordelijk voor de verwerking en controle van emotionele prikkels. Dat is waarschijnlijk de reden waarom je niet kunt concentreren op iets anders dan je orgasme wanneer je klaarkomt.

  1. Een gemiddeld orgasme duurt 20 seconden

Nog geen halve minuut mag je genieten van je hoogtepunt. Tijdens die 20 seconden trekken de spieren in je baarmoeder, vagina, anus en het bekken ritmisch samen ongeveer elke 0,08 seconden. En je kunt zelf invloed uitoefenen op de intensiteit. Omdat de kracht van je orgasme is gekoppeld aan de kracht van je bekkenbodem, kun je de intensiteit van je orgasmes verhogen door deze spieren te trainen. Dit kan met oefeningen voor je spieren, maar ook met speciale vaginaballetjes of vibrerende speeltjes die orgasmes sterker en frequenter kunnen maken. Blijf oefenen om het ultieme te halen uit ieder hoogtepunt.

  1. Klaarkomen helpt tegen pijn

Wanneer je van een orgasme geniet, maakt je lichaam oxytocine aan. Dit is een gelukkig makend stofje dat je lichaam overspoelt met gevoelens van ontspanning en rust. Volgens onderzoekers van Rutgers University in de Amerikaanse staat New Jersey kan dit gevoel tijdelijk helpen om pijn te verlichten. Hoofdpijn is dus geen excuus meer om seks te ontlopen, maar juist een reden om het te hebben.

  1. Spraakzamer door het seksuele hoogtepunt 

Oxytocine is niet alleen zaligmakend en pijnstillend. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Connecticut zorgt het vrijkomen van oxytocine ook je gevoel voor binding en maakt dat je meer wilt delen met je partner. Vandaar de Engels uitdrukking pillow talk. Oxytocine staat niet voor niets bekend als het liefdeshormoon en het knuffelhormoon.

  1. Een sterkere reuk na de seks

Orgasmes leiden er ook toe dat je lichaam het hormoon prolactine aanmaakt. Dit hormoon stimuleert de hersenen om meer neuronen te produceren in het geurcentrum. Hierdoor krijgt je reukvermogen een flinke boost. Interessant is dat zwangere vrouwen ook een verhoogd niveau van prolactine in hun bloed hebben. Geen wonder dat je zo scherp kun ruiken tijdens je zwangerschap.

  1. Vrouw orgasmeOrgasmes werden voorgeschreven voor vruchtbaarheid

Een orgasme is niet af te dwingen, maar in het begin van de twintigste eeuw schreven artsen orgasmes voor ter verbetering van de vruchtbaarheid. Veel gynaecologen geloofden namelijk in spermaretentie, oftewel de ‘opzuigtheorie’. Deze theorie verklaarde dat wanneer een vrouw een orgasme had, de samentrekkingen in haar vagina de zaadcellen hielpen dichterbij de eicel te komen. Daarmee zou de kans van bevruchting toenemen. Deze theorie werd in de jaren zestig ontkracht, toen een studie uitwees dat een orgasme de kans op zwangerschap bij de mens niet daadwerkelijk verhoogt.

  1. Klaarkomen tijdens de bevalling

De Franse psycholoog Thierry Postel bestudeerde voor zijn onderzoek dat uitkwam in 2013 in meer dan 206.000 geboorten. Bij 0,3 procent van deze bevallingen bleek de moeder een orgasme te ervaren tijdens de bevalling. Wetenschappers denken dat dit aantal daadwerkelijk hoger ligt, omdat vrouwen het vaak gênant vinden om toe te geven dat ze een orgasme hebben gehad in die situatie.

  1. Niet alleen de geslachtsdelen zorgen voor de climax

Er zijn gevallen bekend van vrouwen die hun seksuele hoogtepunt bereiken bij het poetsen van hun tanden, door het strelen van hun wenkbrauwen of zelfs alleen maar door te denken aan een orgasme. Sommige mensen met een dwarslaesie melden in staat te zijn om een orgasme te bereiken wanneer het gebied direct boven hun letsel wordt gestimuleerd. Zo zijn er ook mensen met geamputeerde ledematen die beschrijven het gevoel van een orgasme te krijgen door fantoompijn.

  1. Iedereen beleeft het anders

Bijna 80% van de vrouwen heeft moeite om een orgasme te krijgen door enkel geslachtsgemeenschap. Omdat de clitoris is het meest gevoelige deel van de anatomie van de vrouw is, hebben de meeste vrouwen clitorale stimulatie nodig naast geslachtsgemeenschap om een orgasme te bereiken. Andere vrouwen krijgen nooit een orgasme tijdens het vrijen, maar wel met orale stimulatie of door te masturberen. Elke vrouw is anders en of je een orgasme krijgt hangt af van je lichaam, hoe ontspannen je bent, je concentratie en vele andere dingen.

  1. Feestdag voor het orgasme

Zet 8 augustus in je agenda: dit is namelijk Internationale Vrouwelijke Dag voor Orgasmes. Deze dag is in het leven geroepen door de Braziliaanse Arimateio Dantas. Zij wil hiermee het bewustzijn van vrouwelijke seksualiteit verhogen en vrouwen stimuleren meer open te zijn tijdens het bespreken van hun seksleven.

Orgasmes zijn gezond en natuurlijk. Helaas zijn veel vrouwen nog steeds beschaamd om te praten over orgasmes en eventuele problemen waardoor ze geen hoogtepunt bereiken. Zelfs als ze een gesprek voeren met hun partner of dokter. Tip: wees eerlijk naar jezelf, naar je arts of naar je partner toe. Dan ben je al een eind op weg naar grotere, intensere en meer frequente orgasmes.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Hieronder kun je jouw reactie achterlaten. We zullen je emailadres niet publiceren.