Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens zwangerschap: yes, we can!

Door:
-
Op:
-

Al sinds ik zwanger ben, schommel ik – dankzij mijn hormonen – tussen de twee uitersten van seksueel verlangen. Soms ben ik er helemaal klaar voor om mijn man te bespringen, liefst elk uur van de dag. Het kan me niet gek genoeg en niet wild genoeg. Maar ik heb helaas ook de keerzijde leren kennen: het moment dat ik zo geen zin heb, dat ik niet eens wil dat hij me aanraakt.

Beide gevoelens schijnen heel normaal te zijn. Net zoals dat veel vrouwen zich ook zorgen maken over de veiligheid van seks tijdens de zwangerschap. En niet alleen de vrouwen, kan ik je vertellen. Bij ons komt er al weken weinig van terecht, puur en alleen omdat mijn lief het gevoel heeft dat hij ‘de baby dan kopjes geeft’. Om jou en je vent deze zorgen te ontnemen, presenteer ik hierbij alle feiten die je moet weten over zwangerschap en seks.

Seks tijdens de zwangerschap is veiligSeks tijdens de zwangerschap

Speciaal voor alle mannen die, net zoals mijn partner, denken dat de baby wel eens kennis zou kunnen maken met zijn zaakje geldt: zolang een zwangere vrouw geen complicaties heeft, kun je zo veel seks hebben als je wilt. Natuurlijk moet je wel alert zijn. Sommige zwangere vrouwen bloeden licht na de seks als gevolg van stuwing van hun baarmoederhals en vaginale weefsel. Zorg dat je altijd een dokter raadpleegt wanneer je bloed verliest of in het verleden eens een miskraam hebt gehad om de risico’s te bespreken.

Standjes in je derde trimester

Al is het even behelpen en spreekt het spookverhalen tegen, ook in het laatste trimester kun je rustig van bil gaan. Lepeltje lepeltje, doggy style en de vrouw bovenop zijn perfecte standjes in deze periode. Pas op het moment dat je vliezen breken kun je het beter niet meer doen. Op dat punt verhoogt namelijk direct het risico op een infectie. Ik vraag me wel af wie er op dat moment nog steeds lust heeft, maar je weet het maar nooit met die hormonen.

Geen gevaar voor de baby

Je kindje wordt in je buik zo goed beschermd dat er geen risico is dat jullie hem of haar pijn doen tijdens het vrijen. De spieren van je baarmoeder, de baarmoederhals en het vruchtwater zorgen voor een veilige plek voor de kleine. Dat je man bang is ‘om de baby te raken’ of om ‘jouw vliezen te breken’, aldus mijn eigen bezorgde vent, is dus niet nodig.

Bevalling door een orgasme?

Klaarkomen zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, maar deze inspanning is niet te vergelijken met weeën. En nee, een orgasme wekt geen bevalling op, evenals seks dat niet doet. Wat wel een heerlijke bijkomstigheid is: tijdens de zwangerschap is je vagina beter doorbloed en gevoeliger en kun je genieten van al die wow-momenten. Zelfs vrouwen die nooit eerder zijn klaargekomen, ervaren mogelijk tijdens de zwangerschap voor het eerst een orgasme. Extra reden om lekker actief te blijven, ook in de laatste weken.

Ontdek nieuwe standjes

Er is geen standje dat een negatief effect heeft op de zwangerschap of de baby. Maar je zult samen met je partner opnieuw moeten uitvinden wat jullie lekker vinden en vooral wat comfortabel is. Het vinden van een standje dat werkt voor jullie beiden kan even tijd nodig hebben, maar die zoektocht kan ook heel leuk zijn.

Seks tijdens de zwangerschapAls je buik groeit, lijkt de missionaris positie onmogelijk, maar als je man genoeg steunt op handen en knieën is het toch mogelijk. Gebruik een bed of tafel waar je op kunt liggen, zodat je buik niet in de weg zit. En er zijn genoeg standjes en avontuurlijke plaatsen die je in kunt zetten tijdens jullie moment samen. Vergeet niet dat de verandering in hormonen ook invloed kan hebben op je vaginale smering. Een goed glijmiddel voor vrouwen is dan extra comfortabel.

Lust of last

Je seksuele verlangen schommelt deze negen maanden waarschijnlijk en dat is volkomen natuurlijk – soms wil je, soms niet. De verandering in de hormonen vergroot vaak de gevoeligheid in borsten en tepels en leidt tot een betere bloedstroom naar je bekken waardoor je vagina gaat zwellen. Voor sommige vrouwen geeft dat extra opwinding, maar voor anderen kan het ongemakkelijk zijn. Praat met je partner over hoe je je voelt en vindt samen de balans in jullie seksleven.

Andere soorten seks

Je hoeft seks tijdens de zwangerschap niet te beperken tot enkel penetratie. Voel je vrij om alles uit te proberen en wees op verschillende manieren intiem. Als je het even niet trekt om je man bij je naar binnen te laten gaan, kun je altijd overgaan op orale seks of masturbeer elkaar. Anale seks is niet aan te raden, vanwege een verhoogd risico op infectie veroorzakende bacteriën vanuit de anus die schadelijk zijn voor moeder en kind.

 

Punten om rekening mee te houden

Natuurlijk zijn er ook factoren waar je wel rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap. Zoals eerder genoemd, is seks na het breken van de vliezen risicovol en moet je altijd je dokter raadplegen als je bloed verliest uit je vagina. Daarnaast is een SOA schadelijk voor jou, maar ook gevaarlijk zijn voor je baby. Seks wekt geen bevalling op, maar kan deze wel bespoedigen als je op het punt van bevallen staat. Luister altijd goed naar je verloskundige of arts en naar je eigen lichaam.

Seks na de geboorte

Veel vrouwen maken zich zorgen over hun seksleven na het krijgen van een baby. Laat die angst eerst voor wat het is, het komt wel goed. Het is belangrijk te onthouden dat je lichaam en je libido echt wel herstelt van die bevalling. Eet gezond, blijf fit en train je bekkenbodem door oefeningen en je zult zien dat ook na het krijgen van een kind, seks nog steeds heerlijk is. En je hoeft heus niet na twee weken alweer klaar te liggen als je er net een kind doorheen hebt geperst.

Zwanger zijn betekent niet het einde van je seksleven. Neem de tijd en ontdek opnieuw wat fijn is en comfortabel naarmate je zwangerschap vordert. Geweldige seks tijdens de zwangerschap is absoluut mogelijk. De eerste stap is het loslaten van jullie zorgen en geniet van elk moment van intimiteit zoveel als je kunt.

 

Geen reacties

Laat een reactie achter

Hieronder kun je jouw reactie achterlaten. We zullen je emailadres niet publiceren.