Een goed seksleven

Waarom seks belangrijk is

Door:
-
Op:
-

Hoe belangrijk is seks voor je relatie? Dit weekend kwam een interessant discussie tussen mijn vriendinnen op gang. En ik moet zeggen dat ik erg nieuwsgierig was. Maar hoewel sex voor mij heel belangrijk is, hield ik me in om anderen te vertellen hoe belangrijk het voor je zou moeten zijn.

Balans in seksleven

Ook deze avond bleek wel dat het ene stel de juiste balans in het (sex)leven zoekt, de ander er veel waarde aan hecht en een derde zegt er ‘niet zwaar aan te tillen’. En die verschillen zijn interessant. Hoe denk jij over seks? Is het belangrijk voor je relatie? En kan die vraag beantwoord worden in het algemeen of geldt voor iedereen soms een ander antwoord?


Seks is belangrijkBelang verschilt per persoon

Nu ik me er in verdiept heb, hangt het antwoord op deze vraag van verschillende dingen. Allereerst hangt het af van met wie je bent. Seks is belangrijk in een relatie als die relatie verder niet veel te bieden heeft. Maar het is ook belangrijk als je net samen bent. Waarschijnlijk neem je gas terug wanneer er kinderen komen of misschien om gezondheidsredenen. Ook als je ouder wordt, vind je sex wellicht minder belangrijk dan het ooit was – of juist niet!

Redenen waarom je seks zou moeten hebben

Er zijn meer factoren die bepalen waarom seks belangrijk is en hoe belangrijk het zou moeten zijn. De meeste redenen hangen samen met de balans tussen lichaam en geest. Lees verder als je wilt weten waarom sex toch zeker een bepalende factor in je relatie speelt.

Versterken van je emotionele band

Seks helpt je binden. Of u je nu sex wilt omdat jullie een sterke emotionele band hebben of juist om die band te stimuleren, lichamelijke intimiteit gaat hand in hand met een emotionele klik. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat je met seks laat zien dan je van je partner houdt. Je kunt je liefde ook op tal van andere manieren tonen, maar buiten kijf blijft staan dat sex belangrijk is en blijft voor een sterke emotionele band.

Andere voordelen van seks

Seks heeft een positieve werking op lichaam en geest, zo blijkt. Maar het heeft nog vele andere voordelen. Het verlicht stress, het verlaagt de bloeddruk, seksuele actie helpt je beter te slapen en zorgt er voor dat er gelukshormonen zoals oxytocine vrijkomen. Maar sex is ook een soort van sport, goed voor je conditie, spieren en lenigheid. Dit zijn slechts een paar redenen waarom seksen belangrijk is. Oké, een aantal van deze voordelen krijg je misschien ook door masturbatie, knuffelen en zelfs chocolade. Maar waarom zou je niet genieten van die voordelen mét je partner?

Iedereen wil seks

Hoewel de man doorgaans vaker wordt bestempeld als seksbelust en vrouwen eerder als bedeesd, klopt dit beeld natuurlijk helemaal niet. Een studie toont aan dat meer dan de helft van de mannen in relaties zou willen veranderen hoe vaak ze het doen. Je raadt het al: ze willen meer sex. Van de vrouwen is zestig procent blij met hoeveel seks ze momenteel hebben, Van het derde deel dat ontevreden is, zou de helft ook meer sex willen hebben. Tot slot bestaan er natuurlijk ook mensen die helemaal geen behoefte hebben aan seks.

Bepalende culturele normen

Intimiteit in je relatieWie weet ben jij die vrouw die verlangt naar meer seks in haar relatie. Toch zijn het nog steeds mannen die vaker aandringen tot sex dan vrouwen. Volgens onderzoek komt dat door de nog steeds bestaande culturele normen. Mannen zouden veel minder snel de signalen oppakken van een geile vrouw, dan andersom. Dus dames, wil je seks, wees dan direct duidelijk en vooral niet al te subtiel.

Kwaliteit boven kwantiteit

Seks kan ongelooflijk belangrijk voor je zijn, maar het is niet alles. Helemaal niet als je een druk leven hebt met een baan, gezin, huishouden, sport en andere verplichtingen. Ga daarom voor kwaliteit en niet alleen voor een vluggertje. Het zo nu en dan hebben van heerlijke sex is meestal beter dan vaak middelmatige sex tussendoor. Zorg ervoor dat je beiden krijgen wat je nodig hebt, ook al betekent dat dat je niet altijd klaarkomt. Neem de tijd voor elkaar en zorg dat het lijkt of de tijd zelfs stil staat. Voorkom een seksuele routine die saai wordt.

Als seks niet meer mogelijk lijkt

Wanneer je samen ouder wordt, lijkt seks misschien niet mogelijk. Een handicap, ouderdom of een medische aandoening zou kunnen betekenen dat je niet meer kunt genieten van traditionele sex met penetratie door je man. Als je gek op elkaar bent, kun je zoeken naar manieren om het toch te laten werken. Je kunt focussen op jullie partnerschap en naar alternatieven om jullie emotionele band te versterken. Dus ook alternatieven voor penetratie, zoals orale sex, dirty talk en gewoon knuffelen en zoenen.

Alternatieven voor seksuele intimiteit

En je kunt natuurlijk nog steeds masturberen. Sommige mensen denken dat ze afhankelijk zijn van geslachtsgemeenschap om tot het hoogtepunt te komen, maar vaak is dat niet het geval. Vrouwen blijken net zoveel als mannen masturberen, al zijn de meeste dames later begonnen. Een beetje tijd voor jezelf helpt je de vruchten te plukken van de voordelen van seks. En je hoeft je geen zorgen te maken over de vraag of je lief wel tijd en zin heeft. Een ander voordeel van masturbatie? Als je je lichaam kent, weet je precies wat je je man moet vertellen om jou goed te kunnen stimuleren.

Hoe hoog het libido is, is voor iedereen verschillend. Maar met gezamenlijke belangen, zo blijkt. Ik hoop dat ik met bovenstaande punten genoeg stof tot nadenken heb gegeven. En wie weet barst de discussie ook wel los bij jullie thuis. Doe er je voordeel mee! Want ik blijf bij mijn standpunt: sex is belangrijk.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Hieronder kun je jouw reactie achterlaten. We zullen je emailadres niet publiceren.