cupping massage

Cupping Massage – Alles wat je weten!

-
Op:

De Kracht van Cupping Massage: Ervaar de Voordelen en Technieken

Wat is cupping massage en welke voordelen biedt het voor uw welzijn? Deze eeuwenoude techniek, die haar wortels vindt in de Chinese geneeskunde, gebruikt vacuüm getrokken cups om de doorbloeding te verbeteren en de spieren te ontspannen. Deze gids onthult niet alleen de verschillende methoden en toepassingen van cupping, maar geeft ook inzicht in hoe cupping kan bijdragen aan pijnverlichting, stressreductie en verbetering van het bindweefsel.

Belangrijkste Punten

 • Cupping therapie bevordert de doorbloeding, verhoogt de pijngrens en vermindert ontstekingen, met positieve effecten op zowel fysieke als geestelijke gezondheid.
 • Er zijn verschillende cupping technieken, zoals dry cupping en wet cupping, die worden toegepast afhankelijk van individuele behoeften en doelen voor pijnverlichting en spanning.
 • Cupping kan ook gebruikt worden voor het verminderen van cellulite en het verbeteren van de huid, en het heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel voor stressreductie en betere slaapkwaliteit.

De essentie van cupping therapie

Traditionele Chinese geneeskunde

Cupping therapie is een eeuwenoude behandelmethode die haar oorsprong vindt in de Chinese geneeskunde en zich richt op de behandeling van bindweefsel en fasciale structuren. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt cupping, een vorm van Chinese massage, gebruikt als een vorm van ‘ontgiften’, waarbij externe pathogene factoren worden weerstaan, het immuunsysteem wordt versterkt, en verstorende energieën uit het lichaam worden geleid. Veel mensen ervaren cupping goed en merken positieve effecten op hun gezondheid.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat cupping therapie de doorbloeding van de huid bevordert, de pijngrens verhoogt, en ontstekingen vermindert. Daarbij biedt cupping ook ondersteuning voor de geestelijke gezondheid dankzij de helende werking.

Cupping massage: Hoe het werkt en wat je kunt verwachten

Cupping wordt toegepast door cups op de geoliede huid te plaatsen en met een rubberen pomp vacuüm te creëren, wat ertoe leidt dat de huid en spieren in de cup worden gezogen. Dit vacuüm zuigen zorgt voor een bepaalde druk op de huid en onderliggende weefsels, wat kan aanvoelen als een diepe bindweefselmassage. Tijdens een cupping behandeling kan men rode plekken verwachten en een gevoel van strakheid en spanning, die na de sessie langzaam afnemen.

Cupping kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij dry cupping wordt alleen zuigkracht gebruikt, terwijl bij wet cupping de huid eerst wordt ingekerfd alvorens de zuigkracht wordt toegepast. Afhankelijk van de gekozen methode kan een sessie van statische cupping 5 tot 15 minuten duren, terwijl dynamische cupping of massagesessies kunnen oplopen tot 30 tot 60 minuten.

Verschillende soorten cups en hun toepassingen

Er zijn verschillende soorten cups die gebruikt kunnen worden voor cupping, zoals siliconen cups. Deze cups worden gebruikt om een vacuüm op de huid te creëren, wat de bloedcirculatie kan verbeteren, spierspanning kan verminderen en de huid kan helpen ontgiften. Siliconen cups zijn flexibel, bewegen gemakkelijk over de huid en zijn niet breekbaar, wat handig is voor transport.

Cups kunnen gebruikt worden voor diverse lichaamsdelen, waarbij ze op de huid geplaatst worden, waaronder:

 • het gezicht
 • de nek
 • de bovenrug
 • de buik

Bij het aanbrengen van massage cups op de huid worden ze ingedrukt om een vacuümeffect te creëren, wat resulteert in een intenser masserend effect dan bij een normale massage. Voor een correct gebruik van de cups wordt de huid van tevoren ingesmeerd met olie of crème voor een gladde ondergrond en ter preventie van huidbeschadiging.

De helende werking van cupping op bindweefsel en spieren

Bindweefsel en spierherstel

Cupping therapie heeft een diep inwerkende werking op het bindweefsel en de spieren. Het vacuüm zuigen van de cups op de huid helpt bij het oplossen van blokkades en verklevingen, en optimaliseert de bloedcirculatie. Cupping behandelingen richten zich op de bindweefsellaag rond spieren en gewrichten, wat de bloedsomloop en lymfestroom activeert en bijdraagt aan herstel.

Cupping therapie heeft vergelijkbare effecten als bindweefselmassage door het diep inwerken op het bindweefsel om verklevingen en blokkades op te heffen. Daarnaast helpt de diepe massage van cupping bij het losmaken van verklevingen, wat het uiterlijk van littekens en rimpels kan verbeteren.

Cupping en pijnverlichting: Werkt cupping echt?

Cupping wordt beschouwd als effectief bij het verlichten van verschillende soorten pijn, waaronder spierpijn, rugpijn, en hoofdpijn dankzij verbeterde bloedcirculatie en behandeling van triggerpoints. Bij de behandeling van bepaalde pijnklachten zoals migraine kan cupping specifiek gericht worden op het masseren van de bovenrug en nek om de spanning te verminderen.

Het plaatsen van siliconen cups op specifieke spiergroepen tijdens een cupping massage kan de volgende voordelen hebben:

 • Vermindering van spierspanning
 • Bevordering van spierherstel na intensieve workouts of blessures
 • Stimulatie van het lichaam om afvalstoffen te verwijderen en voedingsstoffen aan te leveren, wat het herstel verder ten goede komt.

De frequentie van cupping behandelingen kan variëren op basis van individuele behoeften en doelen. Sommige mensen ervaren verlichting na slechts één sessie, terwijl anderen baat hebben bij regelmatige sessies voor aanhoudende resultaten.

Dry cupping vs. Wet cupping: Wat past bij jou?

Bij het kiezen van een cupping methode, is het belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen dry cupping en wet cupping. Dry cupping is een niet-invasieve techniek waarbij cups vacuüm gezogen worden op de huid zonder deze te doorbreken.

Deze methode is ook geschikt voor mensen met een verslapte huid die een minder risicovolle en zachtere vorm van cupping zoeken of die ongemak bij het idee van natte cupping willen vermijden.

Cupping voor ontspanning en stressreductie

Naast de fysieke voordelen heeft cupping therapie ook een kalmerend effect op het zenuwstelsel, wat helpt bij het verminderen van stressgevoelens. De behandeling van cupping verbetert de bloedstroom wat resulteert in een gevoel van ontspanning en kalmte.

Een dagelijkse cupping massage van 10 minuten kan aangespannen spiervezels door stress ontspannen, wat een verzachtende sensatie creëert. Regelmatige cupping sessies bevorderen daarnaast de afgifte van serotonine, ook bekend als het gelukshormoon, wat bijdraagt aan een gevoel van welzijn en de slaapkwaliteit kan verbeteren.

Het effect van cupping op cellulite en huidverbetering

Huidverbetering door cupping

Cupping therapie kan leiden tot kortetermijnverbeteringen van het uiterlijk van cellulite door het bevorderen van drainage van vloeistoffen en gifstoffen uit het lichaam. De mechanisme achter cupping voor cellulite houdt negatieve druk in die de verwijdering van stoffen zoals interstitiële vloeistof, bloed, lymfecapillairen en de lipiden in cellulite bevordert, wat kan leiden tot verbeterde huidcirculatie. Daarnaast zijn er speciale cupping cups beschikbaar voor het gezicht, die ontworpen zijn om te voldoen aan de gevoeligheid en de dunne bindweefsellaag van de gezichtshuid.

Veelgestelde vragen over cupping massage

Een veelgestelde vraag over cupping therapie is het verschijnen van een ‘Cup Kiss’, een kenmerkende rode tot paarsachtige verkleuring op de huid na cupping therapie, die veroorzaakt wordt door stagnatie van lichaamsvloeistoffen en toxines. Deze plekken, ook wel ‘cup kisses’ genoemd, kunnen variëren van rood tot blauwpaars, waarbij de kleur de ernst van de stagnatie aanduidt.

Mogelijke bijwerkingen van cupping omvatten tijdelijke roodheid, blauwe plekken of lichte zwelling, die meestal binnen een paar dagen verdwijnen.

Zelf cupping toepassen: Tips en trucs

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het zelf toepassen van cupping, zijn er enkele tips en trucs die je kunnen helpen. Het volgen van een cursus kan de juiste technieken en intensiteit van het vacuüm bij het cuppen leren, wat vooral waardevol is voor beginners. Voor beginners is het aan te raden te starten met siliconen cups, aangezien deze gebruiksvriendelijk zijn voor het zelf toepassen van cupping thuis.

Om de cups veilig over de huid te laten glijden en een effectieve cuppingmassage thuis te realiseren, is het gebruik van natuurlijke massageolie noodzakelijk. Na gebruik is het essentieel om cupping cups te desinfecteren, waarbij alcoholgebaseerde desinfectiemiddelen vermeden moeten worden om uitdroging van de cups te voorkomen.

Vind de juiste behandelaar voor jouw cupping massage

Als je liever een professionele behandeling wilt, is het belangrijk om de juiste behandelaar te vinden. Zorg ervoor dat de cuppingtherapeut goed opgeleid en gecertificeerd is, zoals Bellabaci Experts die twee workshops hebben gevolgd voor hun expertise. Kies ook een therapeut die gespecialiseerd is in het specifieke type cupping therapie dat je nodig hebt, zoals droge of natte cupping, en informeer naar specifieke behandelingen die zij aanbieden.

Het is altijd verstandig om een therapeut te zoeken met een goede reputatie en positieve beoordelingen van eerdere cliënten. Professionele therapeuten dienen bereid te zijn hun technieken te bespreken en eventuele vragen over de procedure te beantwoorden.

Cupping en het lichaam: Blokkades en afvalstoffen aanpakken

Cupping gebruikt een vacuüm in de cups om blokkades in de spieren op te heffen door afvalstoffen en bloedstagnaties uit de spieren naar de oppervlakte te trekken. De cupping behandeling stimuleert de bloedcirculatie en lymfestroom, wat bijdraagt aan het verwijderen van blokkades en het bevorderen van de afvoer van gifstoffen en afvalstoffen.

Wet cupping, die traditioneel kleine hoeveelheden bloed en extracellulaire vloeistof trekt na lichte huidabrasies, helpt bij detoxificatie en het functioneren van het immuunsysteem.

Cupping als aanvulling op andere therapieën

Deze therapie uit de traditionele Chinese geneeskunde is compatibel met andere behandelmethoden, zowel binnen de traditionele Chinese geneeskunde zelf als daarbuiten. De Cupping-methode wordt vaak gecombineerd met acupunctuur, waarbij cups worden geplaatst op acupunctuurpunten om de circulatie te verbeteren en energieblokkades op te heffen.

 • Chinese kruidenbehandelingen
 • Ooracupunctuur
 • Acupunctuur
 • Conventionele medische behandelingen
 • Psychiatrische behandelingen
 • Advies op het gebied van voeding en beweging.

Samenvatting

In deze blogpost hebben we de wereld van cupping therapie verkend. Van de oorsprong en voordelen tot de verschillende technieken en methoden, we hebben gekeken naar hoe deze oude Chinese geneeskundige behandelmethode ons kan helpen bij het verbeteren van onze gezondheid en welzijn. Of je nu op zoek bent naar een manier om pijn te verlichten, stress te verminderen, je huid te verbeteren of gewoon nieuwsgierig bent naar wat cupping te bieden heeft, we hopen dat deze blogpost je heeft geïnformeerd en geïnspireerd om deze fascinerende therapie zelf te ontdekken. Geïnteresseerd in cupping en wil je zelf een cupping-set kopen?

Veelgestelde Vragen

Hoe vaak moet je cupping doen?

Voor de beste resultaten wordt aanbevolen om cupping wekelijks te doen.

Wat doet een cupping massage?

Een cupping massage is een diepwerkende massage die verklevingen losmaakt, afvalstoffen en vocht afvoert en zuurstofrijk bloed naar stagnerende spieren en de huid brengt, wat een ontspannende en helende werking heeft. De cupping techniek wordt niet bij een thaise massage toegepast.