G-spot or not… Bestaat de G-spot nu wel of niet?
G-spot or not
De uitzichtloze zoektocht naar de G-spot lijkt ten einde. De mysterieuze vrouwelijke genotsspot blijkt namelijk niet te bestaan. Tenminste… als een groepje Britse wetenschappers het bij het rechte eind heeft. De desbetreffende slimme Britten beweren namelijk dat de G-spot – de erogene zone die garant zou staan voor onovertroffen seksueel genot – een verzinsel is. Dan rijst de vraag: waarom worden er dan toch steeds zoveel G-spot vibrators verkocht? Maar bestaat de G-spot or not?
‘De ontdekking van de G-spot’
De Duitse gynaecoloog Ernst Gräfenberg publiceerde zijn “ontdekking” van de inmiddels naar hem vernoemde G-spot (Gräfenberg-spot) in 1950. De G-spot zou zich ongeveer vijf centimeter diep in de schede bij het schaambeen bevinden, aan de kant van de buik. Deze erogene zone zou vrouwen tot een extreem hevige climax kunnen brengen en tot vrouwelijke ejaculatie kunnen leiden. De Amerikaanse professor Beverly Whipple maakte de ontdekking van de G-spot wereldkundig.
G-spot – Onderzoek
Sinds 1950 is er veel en hevig gedebatteerd, gedisputeerd, gekibbeld, geredekaveld en geredetwist over het al dan niet bestaan van de G-spot. Onderzoek onder 1.800 Britse vrouwen wijst uit dat het G-plekje niet bestaat. De studie werd verricht onder een aantal tweelingen. Het uitgangspunt was: ‘Beide vrouwen uit een identieke (eeneiige) tweeling zijn in beginsel (genetisch gezien) hetzelfde, dus als de een zegt over een G-spot te beschikken, dan zou de ander er ook een moeten hebben.’
G-spot – Onderzoeksresultaten
Professor Tim Spector concludeert dat bovenstaand uitgangspunt niet opgaat en dat de G-spot dus een mythe betreft. “Dit is verreweg het grootste onderzoek ooit en het toont duidelijk aan dat het idee van een G-spot puur subjectief is. Vrouwen mogen dan zeggen dat het al dan niet hebben van een G-spot samenhangt met dieet of lichaamsbeweging, maar in werkelijkheid is het vrijwel onmogelijk om er concrete sporen van te vinden”, aldus Spector.
G-spot – Conclusie
De zoektocht naar de G-spot is met bovengenoemd onderzoek echter geenszins ten einde gekomen. De Britse studie wordt door velen namelijk als “foutief” aangekaart, omdat:
- Geen rekening werd gehouden met ‘seksuele technieken’.
- Geen lesbische vrouwen deelnamen aan het onderzoek.
- Tweelingen nu eenmaal niet dezelfde sekspartner delen (althans gewoonlijk).
En wij mogen dan geen professoren zijn, maar wij constateren een nog altijd stijgende verkoop van G-spot vibrators. En we mogen er toch van uitgaan dat het merendeel hiervan niet als rugkrabber wordt gebruikt? Dus wat ons betreft: geniet ervan!