Shiatsu massage

-
Op:

Shiatsu massage: Harmoniseer uw lichaam en geest

Wat is shiatsu massage en welke voordelen kan het hebben voor uw welzijn? Dit artikel verkent de kracht van shiatsu; een holistische, Japanse massage die helpt bij het herstellen van lichaam en geest en het verbeteren van de gezondheid. Ontdek de technieken, de effecten op aandoeningen en tips voor behandelingen.

Belangrijkste Punten

 • Shiatsu is een traditionele Japanse massagevorm die is ontworpen om balans tussen lichaam en geest te herstellen en de stroom van de levensenergie Qi te stimuleren voor betere fysieke en emotionele gezondheid.
 • De massage maakt gebruik van technieken zoals acupressuur, stretching en rocking om de energiebalans in het lichaam te herstellen, en heeft als doel de zelfhelende krachten van het lichaam te activeren en energieblokkades op te heffen.
 • Regelmatige shiatsu massages dragen bij aan het verminderen van stress en angst, verbeteren chronische pijn en slaapproblemen en versterken het algemeen welzijn, waarbij het advies is om behandelingen consistent te ondergaan voor langdurige positieve effecten.

De kracht van shiatsu massage

Shiatsu, letterlijk vertaald als ‘vingerdruk’, is een vorm van manuele therapie die druk uitoefent op het lichaam om de doorstroming van bloed en Qi levensenergie te activeren. Deze traditionele Japanse massage is ontworpen om een balans tussen lichaam en geest te herstellen, wat leidt tot:

 • een verbeterde fysieke en emotionele gezondheid
 • betere prioriteitenstelling
 • het stimuleren van de vrije circulatie van ‘Ki’, wat resulteert in een goede gezondheid en het positief in beweging brengen van lichaam, psyche en geest.

Door specifieke punten op het lichaam met druk te behandelen, biedt shiatsu massage uit Japan diverse fysieke en emotionele gezondheidsvoordelen. Het is een therapeutisch systeem dat geïntegreerd is in de Traditionele Chinese Geneeskunde en dat vastzittende spieren verlicht, chronische pijn vermindert en de goede circulatie van vitale levensenergie bevordert.

Shiatsu massage ontspant het menselijk lichaam, heeft een positieve invloed op de beweging van gewrichten en spieren, en herstelt de balans in het lichaam.

Oorsprong van shiatsu

Shiatsu massage vindt zijn oorsprong in de Traditionele Chinese Geneeskunde en werd voor het eerst naar Japan gebracht in de 6e eeuw door Boeddhistische monniken. In de 20ste eeuw werd shiatsu in Japan verder ontwikkeld tot een gestructureerd en modern behandelsysteem.

De grondlegger van Shiatsu, Tokujiro Namikoshi, had een belangrijke invloed op de modernisering van shiatsu. Hij ontwikkelde een methode waarbij diagnose en therapie in één behandeling geïntegreerd worden, waardoor shiatsu een unieke plaats inneemt in de wereld van de massage en therapie. Shiatsu is dus niet zomaar een massage; het is een traditioneel Japans therapeutisch systeem dat spierstijfheid verlicht en de levensenergie stimuleert.

Doel van shiatsu

Het belangrijkste doel van shiatsu massage is het stimuleren van het zelfhelend vermogen van het lichaam en het herstellen van de energiebalans. Het is een holistische behandelmethode die uitgaat van de oosterse kijk op gezondheid, waarbij balans in fysieke, mentale en omgevingsfactoren essentieel is voor het behoud van gezondheid.

Shiatsu massage ondersteunt ook de verbetering van het slaappatroon door een optimaal herstel van de interne energiecirculatie. Het is doeltreffend in het corrigeren van interne stoornissen en het verbeteren van de algehele gezondheid. Fysieke en emotionele verstoringen worden aangepakt, wat leidt tot stimulatie van de energiestroom in het lichaam. Daarnaast combineert shiatsu therapie traditionele technieken met moderne wetenschappelijke inzichten in anatomie en fysiologie, zoals kennis van het zenuwstelsel en hormoonhuishouding.

Shiatsu massage technieken

Illustratie van acupressuurpunten en meridianen in het lichaam

Bij shiatsu massage worden verschillende technieken gebruikt, zoals acupressuur, stretching en rocking om de energiebalans in het lichaam te herstellen. Een shiatsu therapeut past technieken toe met duimen, vingers en handpalmen, en is getraind om afwijkingen in huid, spieren of lichaamswarmte te detecteren.

De focus bij shiatsu massage ligt op specifieke punten die bekend staan als acupressuurpunten om de energiestroom te verbeteren en blokkades aan te pakken. Technieken zoals ritmisch drukken, kneden en glijdende bewegingen worden specifiek aangepast om bloedsomloop te stimuleren en energieblokkades op te heffen bij het behandelen van klachten. Deze technieken worden met zorg en precisie uitgevoerd om ervoor te zorgen dat elke shiatsu behandeling een positieve invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de cliënt.

Drukpunten en meridianen

Chinese heelmeesters ontdekten een netwerk van energiebanen, meridianen, onder de huid verbonden met belangrijke organen en stroom van levensenergie Qi. Er zijn twaalf hoofdmeridianen die elk naar een orgaan vernoemd zijn en deze zijn volgens het Yin-Yang principe gesorteerd in paren die onder verschillende elementen vallen:

 • Hout
 • Vuur
 • Aarde
 • Metaal
 • Water

Stagnatie van Qi, veroorzaakt door diverse factoren zoals stress, ongezonde levensstijlen of burn out, kan worden opgeheven door druk uit te oefenen op specifieke lichaamspunten. Het masseren van acupunctuurpunten zoals Yintang en Hart 7 kan bijdragen aan de vermindering van angst, onrust, slapeloosheid en hartkloppingen. Dit toont aan dat de kracht van shiatsu massage niet alleen in de handen van de therapeut ligt, maar ook in de subtiele energiebanen en drukpunten van ons lichaam die punten stimuleert.

Stretches en knedingen

Illustratie van stretches en knedingen voor soepele spieren

Naast de drukpunten worden er tijdens een shiatsu massage ook stretches en knedingen gebruikt om spanning te verlichten. Bij het uitvoeren van shiatsu worden naast vingers ook handen, duimen, knieën, knokkels of ellebogen gebruikt.

In verschillende stijlen van shiatsu massage kan gekozen worden om benen of armen uit te rekken, en soms wordt er gemasseerd met armen, ellebogen, knieën of voeten. Deze combinatie van technieken zorgt ervoor dat de massage optimaal kan worden aangepast aan de behoeften van de cliënt, wat resulteert in een uiterst persoonlijke en effectieve behandeling.

Ademhaling en ontspanning

Shiatsu integreert ademhaling als een fundamenteel onderdeel van de behandeling om het welzijn te bevorderen. Tijdens een shiatsu massage zorgt de aanraking van de therapeut voor zowel ontspanning als stimulatie, wat bijdraagt aan de afname van stress en het herstel van energie.

Shiatsu behandelt de persoon als geheel, waarbij de therapeut begrijpt dat lichamelijke klachten samenhangen met geestelijke gesteldheid. Regelmatige shiatsu massages kunnen cliënten helpen om sneller onbalans in lichaam en geest te herkennen en huiselijke shiatsu praktijken kunnen de ontspanning en balans verder ondersteunen.

Het lijkt er dus op dat shiatsu massage niet alleen een behandeling is, maar ook een manier van leven die helpt bij het bereiken van een betere gezondheid en welzijn.

Shiatsu massage voor verschillende aandoeningen

Illustratie van shiatsu massage voor verschillende aandoeningen

Shiatsu massage biedt zowel lichamelijke als geestelijke voordelen, waaronder:

 • Verbetering van gezondheid, uitstraling en fitheid
 • Verzorging van een plezierig ontspannen moment zonder woorden
 • Aanpakken van problemen zoals stress, spanning, slaapproblemen, pijnlijke spieren en gewrichten, en stijfheid

Bijna iedereen kan baat hebben bij shiatsu massage.

Bovendien bevordert shiatsu massage de bloedcirculatie en lichaamsvloeistoffen, wat kan leiden tot het verminderen van fysieke ongemakken zoals rugpijn en stijfheid in de nek en schouders. De aanbevolen frequentie van shiatsu behandelingen is afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten van de cliënt, waardoor het een gepersonaliseerde behandelingsvorm is.

Shiatsu massage thuis kan ook gezondheidsvoordelen bieden, zoals het loslaten van spanning en stress, het verbeteren van de bloedcirculatie en het vergroten van fysieke en mentale flexibiliteit.

Chronische pijn en spierspanning

Shiatsu massage richt zich op het bevorderen van ontspanning en het herstellen van de energiebalans, wat cruciaal is bij de aanpak van chronische pijn en spierspanning. Shiatsu massage streeft naar het opheffen van blokkades die zich manifesteren als weefselstijfheid en onvoldoende bloedcirculatie, wat symptomen kan doen afnemen of verminderen.

De massage- en manipulatietechnieken gebruikt bij shiatsu werken om het weefsel weer zacht en soepel te maken, evenals het herstellen van de bloeddoorstroming. Shiatsutherapie kan spierstijfheid en -spanning verminderen, wat potentieel triggerpoints kan reduceren of elimineren. Deze massagetechniek is nuttig voor chronische kwalen zoals rugpijn, nekpijn, gewrichtspijn, reumatische aandoeningen en aandoeningen zoals een frozen shoulder. Bovendien verlicht spierstijfheid door het toepassen van deze technieken.

Shiatsu stimuleert de natuurlijke zelfhelende kracht van het lichaam, wat bijdraagt aan een algehele verbetering van gezondheidsklachten.

Stress en angst

Shiatsu massage heeft een directe invloed op het zenuwstelsel waardoor de gemoedstoestand positief beïnvloed kan worden, wat helpt bij de vermindering van stress. De technieken bij shiatsu helpen bij het bevorderen van ontspanning en leren individuen hun grenzen herkennen en spanning los te laten, wat bijdraagt aan stressreductie.

Shiatsu maakt gebruik van specifieke acupressuurpunten om de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ‘vechten of vluchten’ reactie te reguleren, waardoor stress vermindert. Het acupunctuurpunt genaamd Gateway of Spirit, of Hart 7, op de pols is nuttig bij zelfmassage voor mensen met angstgerelateerde klachten zoals hartkloppingen, overmatige zorgen en een laag zelfbeeld. Door de werking op het hormonale systeem, heeft shiatsu ook invloed op de endocriene klieren.

Deze inzichten tonen aan dat shiatsu niet alleen een lichaamsgerichte therapie is, maar ook een krachtige tool voor geestelijke gezondheid en welzijn, met een therapeutisch systeem geïntegreerd.

Slaapproblemen

Shiatsu massage heeft een ontspannend effect dat overdenken kan onderbreken en lichte depressieve gevoelens of depressie kan verminderen. De kalmerende werking van Shiatsu massage kan de slaapkwaliteit verbeteren en bijdragen aan herstel van de dagelijkse stressoren.

Het Yintang-punt, gelegen tussen de wenkbrauwen, is een specifiek acupunctuurpunt dat gebruikt kan worden bij zelfmassage om de geest te kalmeren en slaapproblemen zoals onrust, slapeloosheid en angst te verminderen. Zo wordt duidelijk dat shiatsu niet alleen een fysieke, maar ook een mentale en emotionele massage is, die u helpt om beter te slapen en meer ontspannen te zijn.

Tips voor een effectieve shiatsu massage

Een helende massage behandeling kan ruimte creëren voor het ontladen van spanning of emoties, wat de effectiviteit van de shiatsu massage verhoogt. Het hanteren van een holistische benadering, waarbij de mens als één geheel wordt gezien, kan bijdragen aan een meer waardevolle shiatsu behandeling.

Een therapeut die vanuit een holistische visie werkt, kan ervoor zorgen dat de cliënt zich echt gezien en aangeraakt voelt, wat kan resulteren in een diepere ontspanning. Deze tips zorgen ervoor dat u het meeste uit uw shiatsu massage haalt, zowel op emotioneel als lichamelijk vlak.

Voorbereiding op de massage

Het is belangrijk om comfortabele en soepele katoenen kleding te dragen, zoals een joggingbroek en een shirt met lange mouwen, tijdens een shiatsu massage. Het is belangrijk om schone en frisse kleding te dragen en het lichaam en gezicht te reinigen, aangezien de voeten en het gezicht ook aangeraakt worden tijdens de behandeling.

Eet niet te veel of te zwaar voor een shiatsu sessie, aangezien een deel van de behandeling op de buik plaatsvindt en een volle maag tijdens de massage oncomfortabel kan zijn. De shiatsu behandeling wordt uitgevoerd op een futon, waarbij de cliënt in verschillende houdingen kan liggen, zoals op de rug, buik of zij, of zelfs zittend. Shiatsu wordt uitgevoerd terwijl de cliënt kleding draagt, wat gekoppeld is aan Japanse culturele praktijken en het kalmerende effect van aanraking door kleding heen. Het is aanbevolen om warme kleding te dragen tijdens een shiatsu sessie om het comfort te behouden.

Hygiëne is essentieel voor zowel het lichaam als de geest, en het wordt gewaardeerd als cliënten zich opfrissen voor de behandeling. Het is beter om niet veel te eten voor de sessie, omdat een volle maag tijdens de massage in buikligging oncomfortabel kan zijn en omdat de vertering energie vraagt die de behandeling kan beïnvloeden.

Communicatie met uw therapeut

Het is essentieel dat u met uw therapeut communiceert over de aard en oorsprong van uw klachten, en informatie verschaft over uw huidige gesteldheid om een effectieve behandeling te garanderen. Een open communicatie gebaseerd op empathie, respect en directheid bevordert een therapeutische relatie die noodzakelijk is voor een succesvolle shiatsu behandeling.

Het is belangrijk om te beseffen dat een effectieve shiatsu massage een dialoog is tussen u en uw therapeut. Door uw ervaringen, gevoelens en behoeften te delen, kan uw therapeut de behandeling beter aanpassen aan uw specifieke behoeften en u helpen om het meeste uit elke sessie te halen.

Regelmatige behandelingen

Voor het ervaren van aanhoudende positieve effecten van shiatsu massage, is het van belang om behandelingen regelmatig en consistent te ondergaan. De aanbevolen frequentie van shiatsu massages kan verschillen per persoon, afhankelijk van individuele gezondheidsdoelen, aandoeningen, en de respons op de therapie.

Elke behandeling kan bijdragen aan het stapsgewijs verbeteren van de energiestromen en het ondersteunen van een duurzaam welzijn, wat leidt tot langdurige voordelen zoals betere stresshantering en een algemeen gevoel van welbevinden. Het consistent toepassen van zelfzorg en het aangaan van emotionele uitdagingen kan leiden tot meer veerkracht en evenwicht, wat de behoefte aan regelmatige shiatsu-behandelingen kan beïnvloeden. Dit proces stimuleert het zelfgenezende vermogen van het lichaam, wat nauw verwant is aan het zelfgenezend vermogen.

Shiatsu massage thuis

Shiatsu massagestoelen bieden een optie voor het ontvangen van massages thuis en kunnen verschillende shiatsu technieken nabootsen. Goedkope massagestoelen zijn vaak van lagere kwaliteit en kunnen breken, dus investeren in een beter model is aan te raden.

Bij het kiezen van een shiatsu massagestoel is het belangrijk om aandacht te besteden aan de sterkte van de motor, evenals de intensiteit van de massage. Deze tips zorgen ervoor dat u een shiatsu massagestoel kiest die het beste past bij uw behoeften en ervoor zorgt dat u thuis kunt genieten van de voordelen van shiatsu massage.

Zelfmassage

Begin de zelfmassage met een ontspannen houding, let op een rustige ademhaling en wrijf de handen warm om de acupunctuurpunten effectief te kunnen masseren. Gebruik tijdens de zelfmassage uw duimen, vingers, handpalmen, onderarmen en zelfs voeten om druk uit te oefenen op diverse punten over het lichaam.

Het doel van shiatsu zelfmassage is om de levensenergie (qi, chi of ki) te ontgrendelen en te stimuleren, die door de meridianen in het lichaam stroomt en helpt bij het verlichten van stress en spanning. Door zelfmassage te beoefenen, kunt u uzelf helpen om te ontspannen, uw lichaam en geest te kalmeren en uw gezondheid te verbeteren.

Partnermassage

De voorbereiding van een partnermassage begint met het kiezen van een geschikte plek die rust en privacy biedt en het instellen van een ontspannen sfeer met zachte verlichting en mogelijk ontspannende muziek. Communicatie voor en tijdens de partnermassage is cruciaal; overleg over wat wel en niet aangenaam voelt, eventuele pijnlijke plekken en gewenste druk, en blijf tijdens de massage checken of alles comfortabel is.

Voor extra comfort tijdens de partnermassage, gebruik kussens om het lichaam te ondersteunen en pas de massagetechnieken aan de reacties van de ontvanger aan. Tijdens de partnermassage is het belangrijk om de natuurlijke curven van het lichaam te volgen en lichaamsdruk te gebruiken voor een effectieve, maar zachte massage.

Deze tips kunnen u helpen bij het uitvoeren van een effectieve en ontspannende partnermassage thuis.

Samenvatting

Samengevat is shiatsu massage een krachtige holistische behandelmethode die fysieke en emotionele gezondheid bevordert. Het is geworteld in de Traditionele Chinese Geneeskunde en gebruikt technieken zoals acupressuur, stretching en rocking om de energiebalans in het lichaam te herstellen. Met regelmatige behandelingen, goede communicatie met uw therapeut en de juiste voorbereiding kan shiatsu massage een effectieve manier zijn om chronische pijn, stress, angst, slaapproblemen en andere kwalen te verlichten. Dus waar wacht u nog op? Begin vandaag nog aan uw reis naar welzijn met shiatsu massage. let op Shiatsu massage is niet hetzelfde als een thaise massage.

Veelgestelde Vragen

Waar valt shiatsu therapie onder?

Shiatsutherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen en wordt deels vergoed via de aanvullende verzekering. Het maakt gebruik van druk met duimen, handpalmen en vingers in plaats van naalden, vergelijkbaar met acupunctuur.

Hoe lang duurt een shiatsu massage?

Een shiatsu massage duurt doorgaans 45 tot 50 minuten en omvat het uitvoeren van massages en het uitoefenen van druk op verschillende punten van het lichaam.

Hoe vaak shiatsu massage?

De frequentie van een shiatsu massagebehandeling hangt af van de ernst en duur van de klacht. Luister naar je lichaam en ervaar de helende aanraking en aandacht van de therapeut om te begrijpen wat jouw lichaam je probeert te vertellen.

Wat doet een shiatsu massage?

Een shiatsu massage is gericht op het corrigeren van interne stoornissen en het verbeteren en behouden van de gezondheid door middel van drukpuntmassage op de energiepunten en energiebanen. Dit is een Japanse massagetechniek die tot doel heeft het lichaam en de geest in balans te brengen door druk uit te oefenen op de Acupuncture punten en meridianen.