Masturberen

Wat ik had willen weten over masturberen

Door:
-
Op:

‘Met een pen of een kaars? Maar dat kan toch niet goed zijn?’, Manon en ik keken onze klasgenoot Leonie met grote ogen aan en we vroegen ons af of zij echt hiermee masturbeerde. Ondertussen ontkende Miranda dat zij haar eigen intieme zone ooit had betast, want ‘dat is gewoon vies’. Het was hét moment waarop pijnlijk duidelijk werd hoe slecht het stond met onze seksuele voorlichting.‘Het studieplein is niet bedoeld om te converseren, dames’, sprak een docent ons toe. Leonie schoot in de lach: ‘converseren, masturberen… Het lijkt wel op elkaar’. Miranda bemoeide zich er niet mee, maar tijdens ons onderonsje op school bleek dat ze eigenlijk niet echt wist wat masturberen was. Het was een uur waarin de schoolboeken open lagen, maar waarin we volop deelden met elkaar hoe masturberen moest. Lachen en gieren natuurlijk, maar zeker ook leerzaam.

Vraagtekens bij masturberen

Tieners op schoolIk denk dat we ongeveer 15 jaar waren. Zachtjes fluisterden we om uit te leggen wat masturberen is (ja Miranda, het is ook voor vrouwen), hoe het ongeveer zou moeten (vandaar de opmerking over de pen, iets waarbij ik nu nog grotere vraagtekens heb dan toen) en waarom het eigenlijk best lekker en goed voor je is om intiem te zijn met je eigen seksuele zone. Eigenlijk is tijdens mijn hele schoolcarrière nooit gesproken over masturberen of seksueel genot. Seksuele voorlichting ging vooral over ‘hoe geslachtsgemeenschap werkt’ en welk doel het heeft: voortplanting. Plezier, klaarkomen, intiem zijn met jezelf of met je partner was bijzaak. Kinderen krijgen was waar het allemaal om draaide en daarmee was de kous af. Waarom? Omdat het op grote schaal werd beschouwd als iets ‘slechts’ voor geile meisjes die geen vriendjes konden krijgen.

‘Ik kan me voorstellen dat het lekker is’

Miranda ging daar nog in mee ook. Zelfs toen ze eenmaal wist wat masturberen precies was.

‘Alleen sletjes doen dat. Hoe goor is het dat je jezelf vingert? Dan moet je wel constant geil zijn’, sprak ze bij een volgend tussenuur.

Leonie, die van die pen en kaars, vroeg plotseling of ik het wel eens deed, dat masturberen. En omdat ik me schaamde door alle negatieve reacties, durfde ik absoluut niet toe te geven dat ik wel eens de hand aan mezelf legde. Heel flauwtjes voegde ik er wel aan toe: ‘Ik kan me wel voorstellen dat andere mensen het doen. Want in heel veel tijdschriften die ik heb gelezen, staat dat het geweldig moet voelen’. Leonie stond er open voor en was zo stoer om te vertellen over haar ervaringen. Dat het fijn voelde haar clitoris te strelen en hoe moeilijk klaarkomen was. Dan gebruikte ze haar vingers die naar binnen drongen, terwijl ze haar pareltje met haar andere hand stimuleerde.

Angst voor seks

Halleluja, eindelijk iemand die ervoor uit durfde te komen! De openhartigheid van Leonie motiveerde me: voortaan zou ik ook open zijn. Ik wilde vertellen hoe fijn ik het vond en hoe ik het ongeveer deed. De tip voor vlugger klaarkomen, zou ik testen. Wie weet werkte dat bij mij ook! Mijn enthousiasme bloedde echter vrij snel dood. Miranda: ‘Ze zal nog wel eens een ziekte oplopen. Soa’s heb je zomaar, vooral als je zo seksbelust bent.’ Ook tijdens de biologieles en seksuele voorlichting werd benadrukt hoe belangrijk het was niet zomaar seks te hebben en als je het deed, moest het wel veilig. De angst voor zwangerschappen en ziektes bleef bij mij en mijn vriendinnen het meeste hangen.

Open praten over genot

Weet je wat geholpen had? Een open en eerlijke conversatie over de ‘bright side’ van seks. Ik wou dat iemand me verteld had, die tijd dat ik nog een tiener was, dat masturbatie volkomen gezond en normaal is. En dat masturberen niet alleen voor jongens is. Jongens die zich onder de douche van het gymnastieklokaal kunnen aftrekken of die losgaan op een Playboy blad dat altijd naast hun bed liegt. Tenminste, zo zag ik het altijd voor me. Ik wou dat iemand had uitgelegd dat masturbatie niet hoeft te betekenen dat je een ‘geil sletje’ bent, of liever gezegd een persoon met een onverzadigbaar libido. Al lijkt zo’n libido me best handig voor je eigen seksuele genot. Nee, masturberen tijdens je tienerjaren gaat vooral over het leren kennen van je vagina, het comfortabel worden met hoe je er uit ziet en hoe je voelt. Het is je eerste kennismaking met seks: de basis voor een seksleven waarvan je nog decennia wilt genieten.

Leren (en) genieten van masturberen

Maar boven alles had ik graag gewild dat iemand had uitgelegd dat masturberen iets is wat je alleen mag en kunt doen. Je hebt geen vriendje nodig Vrouw Masturberendie het ‘voor je moet doen’ en het is ‘okee’ om jezelf een pleziertje te gunnen ook als je alleen bent. Masturberen gaat over leren wat je wilt en ontdekken wat voor jou werkt, en de mogelijkheid om jezelf plezier te geven zonder iemand anders. Ik ben ervan overtuigd dat de eerste jaren in mijn seksuele leven dan een stuk sprankelender waren geweest. In het begin nam ik genoegen met jongens die ‘even snel’ voor handwerk gingen en dan gelijk voor de jackpot: niet romantisch en voor mij geen genot. Zij kwamen wel klaar en ik niet. Daar nam ik dan genoegen mee, want dat hoorde klaarblijkelijk zo, dacht ik.

Controle door jezelf bevredigen

We moeten praten over masturbatie. We moeten ervoor zorgen dat jonge mensen weten wat masturberen is, zelfs voordat ze gaan denken aan seks. Ze moeten weten dat het gezond is en normaal. Leren masturberen als tiener, geeft je als vrouw controle over je eigen seksueel genot. En dan heb ik het niet over dat je in je eentje plezier beleeft, maar vooral over dat je weet wat je wilt en wat je lekker vindt én dat je dit durft aan te geven bij je partner. Op die manier zorg je er zelf voor dat je zoveel geniet van seks als mogelijk is.